Днес е меджународният ден на музеите, вижте кои музеи можете да посетите в Добрич

На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите, с решение взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите.

Днес е меджународният ден на музеите, вижте кои  музеи можете да посетите в Добрич

Думата "музей" идва от латинската дума "museum", която е от гръцки произход и произлиза от "mouseion". "Mouseion" било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.



В модерната си форма музеят възниква през Ренесанса като колекция от любопитни предмети (кабинет от куриози) или картини, собственост на европейските крале и аристократи. За първи път думата музей се използва за съвкупността от сграда и експонати през 1682 г. в Англия, когато Елиас Ашмол дарява колекцията си на Оксфордския университет. Първоначално функцията на музея е обучение и изследване (18. век), но впоследствие се развиват развлекателната (19. век) и търговската (20. век) функции. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност и политика. Днес, в глобализиращия се свят, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.

Музеите, които можете да посетите в Добрич са:

Етнографска къща, която се намира в центъра на града, в непосредствена близост до църквата „Св. Вмч. Георги“. Експозицията в нея представя дома на добруджанеца и използваните от него селскостопански сечива и инвентар, оръдия на труда, инструментариум, свързан с домашните занаяти, оригинални съдове за приготвяне и съхраняване на храна, типични за различни етнографски групи облекла и тъкани.

Архитектурно-етнографският музей „Стария Добрич“ - музей на открито, където се съхраняват, представят и развиват традиционните добруджански занаяти от края на ХIХ и първата половина на ХХ в. Намира се в центъра на съвременния град Добрич, на мястото на някогашната "Одун чаршия". Във възстановената стара градска чаршия потомствени майстори продължават многовековната традиция на своите занаяти. По стари ръчни технологии и с оригинални инструменти в повече от 30 работилници се изработват традиционни изделия на грънчарството, ковачеството, везбарството, тъкачеството, бъчварството, абаджийството (производство на груб вълнен плат), златарството и други. В центъра на комплекса е възстановена старата часовникова кула, строена през ХVIII век, която е достъпна за туристите

Къща музей „Йордан Йовков“ - тя се намира в централната част на гр. Добрич. През 1976 г. е обявена за паметник на културата. Във връзка със 117-годишнината от рождението на писателя е извършена цялостна реставрация и консервация, а в „Голямата стая“ на Абаджикольовия дом е възстановена обстановката от времето, когато младото семейство Йовкови е живяло в него. В останалите две помещения е уредена музейна експозиция, посветена на Деспина Йовкова.

Дом-паметник „Йордан Йовков“, открит през 1980 г. във връзка със стогодишнината от рождението на класика на българската литература Йордан Йовков – един от най-известните ни писатели-хуманисти и майстор на разказа, чиито произведения са включени в много световни антологии и са преведени на над 40 езика.Целта на музея е достоянията и посланията на Йовков да станат известни на повече хора – както на българи, така и на чужденци, поради което е включен в Стоте национални туристически обекта под номер 23. Музеят съхранява общо около 10 000 фондови единици, пазещи частици от живота и творческата работа на белетриста.

Мемориален комплекс Военно гробище - създаването му е свързано с боевете за отбраната на града (5 – 7 септември 1916 г.), получили още тогава определението „Добричка епопея“. След приключване на боевете, по нареждане на генерал Тодор Кантарджиев и по инициатива на добричките граждани е устроена траурна церемония за погребване на всички загинали. Над 3500 български, румънски, руски, сръбски и хърватски воини са положени в братски или единични гробове с дървени кръстове и надписи с имената и съответните звания.В гробището са погребани също немски и турски войници, съюзници на българската армия тогава.

Музей по нова и най-нова история, който се намира в градски парк "Свети Георги". Открит е през 1953 г., „Нова и най-нова история“ е първият отдел на Исторически музей – Добрич. Във фондовете на отдела се съхраняват 104 630 музейни ценности, групирани в колекции. Особено ценни са колекциите, свързани с Добруджанския национален въпрос (1878 – 1940 г.).

Регионален исторически музей - основан е през 1953 г. Неговото създаване се свързва с имената на ст. н. с. д-р Любка Бобчева, Димо Драгнев и Маргарита Дакова. През 1960 г. в сградата на бившето казино се открива първата експозиция на музея. През следващите години се изгражда класическата музейна структура и върху територията на новосъздадения окръг започва системна събирателска и изследователска дейност. Открит и изследван е най-големият в света праисторически некропол на западния бряг на Дуранкулашкото езеро. Проучени са античните и средновековните крепости, селища и некрополи при Топола, Камен бряг, Калиакра, Чиракман, Балчик, Одърци, Кладенци, Скала, Шабла и др.

Художествената галерия е архитектурно-строителен паметник на културата. Строена е през 30-те години на 20 век за Съдебна палата и е една от малкото сгради, запазени в архитектурната памет на Добрич. Обособена е зала за образователни занимания, творческа работа и експерименти „Работилница за въображение“. В нея се прилагат интерактивни средства, провеждат се срещи с художници, лекции, видеопрожекции и мултимедийни презентации. В запазените до днес килии се излагат инсталации, видеоарт, мултимедия и други форми на визуални изкуства. В атмосферата на постоянната експозиция се изнасят концерти, представят се книги, провеждат се конференции и др.Художествената галерия в Добрич е архитектурно-строителен паметник на културата и един от 100-те национални туристически обекта.