Няма опасност от наводнения в областта

Междуведомствена комисия констатира ниска степен на риск в област Добрич.

Няма опасност от наводнения в областта

В изпълнение на заповед на областния управител на Добрич, Междуведомствена комисия извърши проверка на състоянието на речните корита, водосборни дерета извън населени места и проблемни участъци по тях и потенциално опасни водни обекти на територията на областта. В резултат на проверката е изготвен доклад, като констатациите на комисията са, че поради сравнително малките завирени обеми на язовирите на територията на област Добрич и тяхното разположение, общата оценка е за ниска степен на риска.


В доклада се посочва, че в голяма част от обходените населени места е извършено почистване на прорасли в деретата, около мостове и водостоци дървета и храсти. Извършено е и продълбочаване на някои от най-критичните участъци.

След наводнението на 19–20.06.2014 г. са предприети значителни мерки за намаляване на рисковете от наводнения в град Добрич - почистване и продълбочаване на коритото на река Добричка и прилежащите сервитути, се посочва в доклада за извършените проверки.

В резултат на огледите са направени предписания собствениците на пътни съоръжения, попадащи в обхвата на деретата – Областно пътно управление и общини, да извършат прочистване на обектите, с цел превенция.