Продължава делото срещу бившия областен управител на Добрич Динчер Хаджиев

В Окръжен съд - Добрич продължава наказателното дело за престъпление по служба срещу бившия областен управител на Добрич Динчер Хаджиев, заемал поста от 2005 до 2008 година.

Продължава делото срещу бившия областен управител на Добрич Динчер Хаджиев

Според прокуратурата Хаджиев е извършил нарушения при продажбата на имоти  в Добрич, Шабла и местността „Тузлата“ в Балчик. Обвинението твърди, че сделките са довели до неправомерно придобиване на имущество от държавата и от специализираната болница за рехабилитация "Тузлата" ЕООД, от което са настъпили значителни имуществени вреди за държавата и за дружеството.



Подсъдими по делото за са още двама души - бившият директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в Областна управа Пламен Ганев и Костадин Великов - началник отдел „Създаване и поддържане на кадастър” в Службата по кадастър в Добрич.

В днешното съдебно заседание съдът прие предоставените по искане на защитата допълнителни писмени справки от Агенцията по кадастъра, Държавно ловно стопанство - Балчик, Областна управа - Добрич и Районен съд - Балчик. Събирането на доказателства ще продължи и в следващото заседание, насрочено за 13 юли, когато ще бъде разпитан и нов свидетел по делото.

Според обвинителния акт от бившия областен управител се търси наказателна отговорност за 6 сделки със земя, която е  била част от капитала на специализираната болница за рехабилитация "Тузлата" в Балчик. Окръжната прокуратура твърди, че Хаджиев е превишил властта и правата си като е извършил действия от компетентността на СБР „Тузлата”, от което са настъпили значителни вредни последици за лечебното заведение и случаят е особено тежък.

Обвинението посочва, че бившият областен управител е действал в съучастие с Пламен Ганев, който е съгласувал процедурата по изготвяне на договорите.

Твърди се, че двамата, заедно с третия подсъдим по делото, са нарушили служебните си задължения и при продажбата на поземлени имоти в Добрич и Шабла.

От бившия областен управител се търси отговорност за още една сделка, при която е продаден държавен апартамент в Добрич.

Делото срещу тримата подсъдими започна през февруари 2015 година. До сега в хода на съдебното следствие са разпитани над 60 свидетели и са представени експертизи.