Добрич и Констанца със съвместен проект за екологично фермерско производство

На пресконференция в конферентната зала на хотел „Изида” Нели Николаева - председател на сдружение „Черноморски център за развитие” представи проект „Румъно - Българска органична предприемаческа мрежа”. Той е съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейски фонд за Регионално развитие, в рамките на програма INTERREG V-A Румъния България.
Проектът се реализира от Сдружение „Черноморски център за развитие” - Добрич, в партньорство със сдружение „Маре Нострум” от Констанца.

Добрич и Констанца със съвместен проект за екологично фермерско производство



Идеята за проекта се заражда преди 2 години, обясни ръководителят му Нели Николаева. Тогава на нея й прави силно впечатление, че официалната статистика показва, че масово българите, включително и учениците, са с наднормено тегло и страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система. Основна причина за това е  консумирането на некачествена храна. Така възниква идеята за проект, чрез който местни производители да бъдат допълнително стимулирани за производство на качествена продукция, чрез широко популяризиране на продуктите им.

Основната цел е засилване  на трансграничното партньорство и контакти чрез изграждане на мрежи от предприемачи в областта на органичното производство и пазари. Предвижда се в рамките на проекта да бъдат организирани обучения и семинари  по биопроизводство, сертификация и маркетинг.  Международни фестивали „Дарове на природата” – занаятчийски и фермерски пазари ще се проведат в Добрич и Констанца. Трансграничните екологични предприемачи ще бъдат обединени и във виртуален портал.

Срокът на проекта е 18 месеца.

С този проект искаме Добрич и региона да се превърнат в умен зелен трансграничен район, заяви Нели Николаева.


 


 

 

Проект „Румъно-Българска Органична Предприемаческа Мрежа”

Референтен номер на проекта: No 16.4.2.125, e-MS: ROBG-145

Съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейски Фонд за Регионално Развитие, в рамките на

програма Interreg V-A Румъния България