Туристически маршрут ще разказва историята на Първата световна война

Туристически маршрут ще разказва историята на Първата световна война
От началото на годината РИМ Добрич започна работа по международния проект Networld по трансграничното сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 година.

Проектът е посветен на това да разкаже за културно-историческото наследство от Първата световна война и да го популяризира. В проекта вземат участие 14 партньори от общо девет държави от Европа. Общата стойност на проекта, който трябва да продължи до юни месец 2019-та година е 1 869 398 Евро, като за РИМ Добрич отпуснатата сума възлиза на 117 330 Евро.


В началото на месец юни екипът, работещ по проекта от РИМ Добрич взе участие в партньорска работна среща в град Кримс, Австрия.


Една от целите е да се направи туристически маршрут с 30 обекта в България, свързани с историята на Първата световна война. За 10 от тях вече е подготвена база данни. Това са Военното гробище-музей в Добрич, военните гробища в Тутракан и Силистра, мемориалът в село Житен, община Добричка, паметникът на капитан Георги Радков и др. В рамките на проекта е заложено и реновиране на надгробията, на алеята със знамената, на мястото с „вечния огън“ и ландшафтна дейност. Освен това ще бъде създадено и мобилно приложение за туристическите обекти, както и интерактивна игра за мобилни телефони, предназначена за деца и ученици, за да могат те по забавен начин да обогатят знанията си за ПСВ.


В рамките на проекта на 16 и 17 юни ще се проведе Национална ученическа конференция „Места на памет“ в Дом-паметник „Йордан Йовков“. Предстои и национален форум на експерти за опазването на културно-историческото наследство от Първата световна война и популяризирането му, особено сред младото население.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+