Фолклорен събор "Песни и танци от слънчева Добруджа - Дебрене 2017"

Подготвят 49-и събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“ в Община Добричка

Фолклорен събор "Песни и танци от слънчева Добруджа - Дебрене 2017"

Съборът ще се състои на 24 юни.



Записани са 2 191 участници от 8 области -Ямбол, Шумен, Русе, Бургас, Търговище, Варна, Силистра и Добрич. Сред тях са 84 певчески групи, 14 танцови състава, 3 групи за съхранение на народни традиции, над 100 индивидуални изпълнители, между които 7 инструменталисти.

Най-младият участник в събора ще бъде 4-годишната Ивана Василева, а най-възрастен е отново Йорданка Петкова от село Царевец, която и миналата година бе доайен.

Съборът се провежда в местността „Славната канара“ край село Дебрене, където се издигат пет естради. При лошо време участниците ще се надпяват, надсвирват и надиграват на сцените на читалищата в селата Бранище, Стожер, Стефаново, Победа и Дончево. Надпреварата започва в 10.30 часа в събота, като от 9.30 ч. е официалното откриване със слово на кмета Тошко Петков.

„Песни и танци от слънчева Добруджа“ има конкурсен характер, компетентно жури от фолклористи ще оценява изпълненията на участниците. Очаква се финалът на събора да бъде в 13.30 часа. В местността „Славната канара“ ще има позиционирани и търговски обекти за посетителите, каза за Дарик кметът Тошко Петков. Осигурени са паркоместа в района, полицейско присъствие. Пътят до село Дебрене е в добро състояние, а до „Славната канара“ се пътува по черно.

Съборът в Дебрене е официален празник на Община Добричка. Той ще бъде предшестван от тържествено събрание и концерт – на 22 юни от 14.00 ч. в залата на Драматичен театър „Й. Йовков“. На празника от ръководството ще връчат награди на най-успешните кметове и кметски наместници, детски и учебни заведения, бизнесмени и земеделски производители, активисти и радетели от Община Добричка през изтеклата година.