Изложба „ Деца, изкуството и спорт срещу дрогата”

Изложба „Деца, изкуство и спорт срещу дрогата” , посветена на Международния ден за борба със злоупотребата и трафика на наркотици, беше открита във фоайето на Общински младежки център „Захари Стоянов” град Добрич.

Изложба „ Деца, изкуството и спорт срещу дрогата”

В нея участват 46 деца на възраст от 8-18 години от ОУ „Стефан Караджа”, СУ „Димитър Талев”, СУ „Св. Климент Охридски”, ЕГ „Гео Милев”, Център за обществена подкрепа -1 и 2 в гр. Добрич и Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждане. От всички 46 рисунки, 20 творби са изложени в експозицията.



Събитието е организирано от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община град Добрич, която дълги години традиционно отбелязва този ден с изложба. За трета поредна година инициативата се реализира в партньорство с програма „Синди” и Превантивно – информационния център към Община град Добрич, които предоставиха информационни брошури във връзка с мероприятието.

Целта на изложбата е да ангажира децата със социалния проблем наркомания и да осигури информация за въздействието върху човешкия организъм, физическите и личностните увреждания до които водят наркотиците.

Творбите на децата са изпълнени със смесени техники- акварел и темперни бои, колажи и дигитална графика. Чрез тях децата изразяват своята творческа позиция за проблемите на наркоманите, както и какъв би бил живота, без тяхната употреба.

Всички автори на творбите, включени в изложбата, получиха грамоти за активно участие от зам. – кмета на Община град Добрич- д-р Емилия Баева, а най- добрите шест рисунки -индивидуални награди осигурени от програма „Синди”.

В същия ден след обед се проведе и волейболен турнир с децата от Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждане – 1,2 и 3, който се състоя в двора на социалните заведения. Основната цел на инициативата е да даде алтернатива за правилното психическо и физическо развитие на подрастващите и да изтъкне предимствата на спорта пред пагубното влияние на наркотиците.

В края на турнира децата от центровете получиха от Местната комисия групови награди за своето участие.