Плаж Болата остава с неизяснен статут

Един от най-красивите плажове на българското Черноморие е намиращият се до каварненското село Българево плаж Болата.

Плаж Болата остава с неизяснен статут

От миналата година, със заповед на Министерството на околната среда и водите, достъпът на автомобили до него е забранен. Причината е, че пясъчната ивица е част от резерват Калиакра по Натура 2000. Освен че е спряно движението на автомобили до плажа, са съборени и постройките на заведенията там.



Благодарение на опита за опазване на резервата плажът остава извън зоната на стопанисваните плажове, за него няма концесионер и резултатът е следният: плажът е мръсен, неподдържан, на него няма санитарни възли, няма и контейнери за събиране на отпадъците на плажуващите.

По думите на народният представител вицеадмирал Пламен Манушев, се търси спешно решение на този проблем. Недопустимо е толкова посещаван плаж да е без спасител, защото това крие множество рискове за сигурността както на местното население, така и на туристите.

Кметът на село Българево Георги Георгиев е категоричен, че решението на еко министерството не е добре обмислено и това се отразява зле на туристически летен сезон, който е от огромно значение за жителите не само на Българево, но и на околните села.

Евентуалното решение на ситуацията е да се изгради паркинг до пътя, да се стига пеша до плажа, а самият плаж да бъде даден под наем или на концесионер и съответно да бъде добре поддържан, заяви още Пламен Манушев.