Европейската комисия забрани строителството и стопанската дейност в защитена зона "Калиакра"

Съдебното дело на Европейската комисия по отношение на защитената зона „Калиакра“ приключи със забрана за ново строителство. Министърът на околната среда и водите Нено Димов е успял при преговорите да постигне споразумение, според което няма да бъдат премахнати изградените до момента вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели и инфраструктура в защитената зона. Същевременно се изисква налагането на забрана за издаването на нови разрешения за всякакво строителство на територията.

Европейската комисия забрани строителството и стопанската дейност в защитена зона "Калиакра"

Министър Нено Димов е запознал с решението на ЕК кметовете на Шабла Мариян Жечев, на Каварна Нина Ставрева и представителите на бизнеса.



Първоначално ЕК поиска България да бъде осъдена за одобрението на множество проекти (около 600) в зоната. Става въпрос за 2900 ветрогенератора и проекти за къщи, вилни селища, инфраструктура, проекти за разораване на спетен хабитат и др. В резултат на проведената съдебна защита обхватът на проектите беше намален. С решение на Съда на ЕС от 14 януари 2016 г., България беше осъдена за нарушение на европейското законодателство за девет проекта за ветрогенератори и един за голф игрище. От тези девет проекта, три не са реализирани и са загубили валидност на актовете за одобряването им. Съдебното решение се отнася до реално съществуващи шест проекта за вятърни генератори и един проект за голф игрище.

В резултат на постигнатите сега договорености тези 7 проекта ще продължат да съществуват и няма да се наложи премахване на ветрогенераторите и цялостно възстановяване на терена на голф игрището. За целта до края на септември т. г. България трябва да изпълни няколко условия. Страната ни трябва да гарантира, че вече съществуващата част от системата за ранно предупреждение за прелитащи птици е в действие и да предложи график за нейното доизграждане, така че да обхване всички оператори на генератори. До пълното изграждане на системата трябва да бъдат предвидени временни мерки за тези, които все още не са обхванати от нея. Това означава спиране на работата на вятърните турбини по време на миграционните периоди на птиците. Кметът на община Каварна Нина Ставрева заяви, че „ветрогенераторите и сега се спират по време на миграционния период.“ Тя сподели своите притеснения, че решението за преустановяване на строителството и всякакъв вид експлоатация на земите, влизащи в защитената зона, безспорно ще се отрази зле на общината. В момента текат процедури по предстоящи инвестиционни проекти и това означава, че те трябва да се преустановят. „Каварна е една от трите морски общини и е най-засегнатата от решенията на ЕК.“ В рамките на защитената зона влизат и частни земи, като техните собственици няма да могат да ги обработват или застрояват. „Това със сигурност ще бъде повод за недоволство, а и е ограничаване правата на собствениците“, споделя кметът на община Шабла Мариян Жечев. Предвидената сума за обезщетение е едва 130 евро на хектар, а рентата в Добруджа е средно 100 лева на декар, каза още той.

Предстои приемането на интегрирания план за управление, който ще се реши на 4-ти август в община Каварна. До окончателното приемане на границите на защитената зона „Калиакра“ все още има надежда за реализиране на настоящите инвестиционни проекти, коментира кметът на най-засегнатата община Каварна Нина Ставрева.