Масирани проверки извършват данъчните в Добрич и областта

Масирани проверки извършват добричките данъчни от началото на месец юли в града и населените места в региона.

Масирани проверки извършват данъчните в Добрич и областта

Екипи на "Оперативни проверки" проверяват обекти за продажба на хранителни и промишлени стоки, питейни заведения, плодове и зеленчуци. Проверките имат за цел да установят отчитат ли търговците реално оборотите си и се извършват както в делничните, така и през почивните дни. В проверките се включват и ревизори, които освен с основната си работа – извършване на ревизии, извършват проверки за издаване на касови бележки в извънработното си време и в почивните дни.


От началото на юли до момента са извършили 137 проверки на обекти в Добрич и областта. По време на осъществения контрол са съставени 9 акта за административно нарушение. 7 от актовете са за установена разлика в касовата наличност и отразените на касовия апарат продажби. Един акт е съставен за други нарушения на данъчните закони. При извършването на контролна покупка от инспекторите в павилион за бърза закуска в града, търговецът не е издал касова бележка, за което му е съставен акт и обектът ще бъде запечатан за срок до 30 дни.

По време на проверките е посетен и обект за бърза закуска, на който публичните изпълните от териториалната дирекция са запорирали парични средства от касата, в размер на 450 лева, които са внесени в републикански бюджет. Тази крайна мярка за събиране на просрочени данъчни задължения ще продължи да се прилага спрямо търговци, които имат просрочени данъчни задължения и отказват да ги погасяват доброволно.

От НАП Добрич напомнят, че сигнали за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство гражданите могат да  подават в офиса на приходната агенция в града, а така също и чрез информационния център на НАП на телефон 0700 18 700. Нека лицата, които подават сигнали и жалби, да посочват своите имена и адрес за кореспонденция, за да бъдат уведомени своевременно за резултата от извършените проверки.