Забраняват строителството и земеделието в землищата на 6 села по Северното Черноморие

Съдебното дело на Европейската комисия по отношение на защитената зона „Калиакра“ приключи със забрана за стопанска дейност и ново строителство. Няма да бъдат премахнати изградените до момента вятърни генератори, голф игрища, къщи, хотели и инфраструктура, нови разрешения за всякакво строителство на територията обаче няма да бъдат издавани.

Забраняват строителството и земеделието в землищата на 6 села по Северното Черноморие

Най-засегнати от това решение са трите морски общини: Шабла, Каварна и Балчик. „Населението и бизнеса няма как да поемат негативите от неправомерно свършената работа от страна на държавата“, заяви кметът на Каварна Нина Ставрева.



Защитената зона е с обща площ малко над 483 000 дка, от тях 437, 272 кв.м морски пространства. Тя включва землищата в селата Тюленово, Камен бряг, Свети Никола, Българево, Божурец, Топола. Предмет на опазване ще бъдат природни местообитания, растения и животни. Там няма да може да се разорава и залесява. В морското пространство пък няма да могат да се използват дънни драгиращи средства, да се изграждат изкуствени рифове и острови, да се проучва за полезни изкопаеми. Предстоят срещи със земеделски производители и представители на бизнеса.