Българо-финландски бизнес семинар в Балчик

Посланикът на Финландия Н.Пр.Таря Лайтиайнен откри днес българо-финландски бизнес семинар в Балчик. Тя отбеляза, че е за пръв път тук и е приятно изненадана от условията за туризъм, които предлага градът и сподели мнението, че това е едно от най-добрите места за живеене.

Пред представители на бизнеса от финландската област Северна Карелия Лайтиайнен заяви: „Правителството на ГЕРБ има няколко водещи цели, сред които спиране на корупцията и организираната престъпност. В тази посока бяха направени доста добри стъпки. Чувствам, че доскорошните проблеми на хората вече не са на дневен ред. Разбира се проблемите с корупцията и престъпността са такива, че не може да се справиш за една година, но аз мисля, че това е въпрос, с който се занимават и европейските посланици. Има неща, за които ние можем да съдействаме и тези проблеми да се решат.

Мога да кажа, че правителството е отворено и слуша какво говорим ние посланиците. А ние се възползваме от възможността да се срещаме с министрите и да ги информираме за нашите впечатления. Разбираме, че когато дойдеш в България, трябва да започнеш на чисто и да не се включваш в корупционни схеми.”
Посланик Таря Лайтиайнен бе запозната с проекта на комплекс „White Rock Palace”, чиято първа копка бе направена по-късно днес в Балчик. „Много се радвам, че тази инвестиция вече се случва. Тя ще бъде печеливша и за общината”, обяви дипломатът.
След разговора си с кмета посланик Лайтиайнен заяви, че е доволна от факта, че община Балчик е самоиздържаща се, което е много рядко явление в България. Това, че в региона 80% от земята е обработваема  е чудесно, допълни тя.
Представителите на финландския бизнес изразиха задоволство от условията, които са им предоставени за провеждане на форума, и заявиха, че регионът има много добър потенциал за съвместни дейности не само в туризма, но и в индустрията, в строежа на къщи, в изработването на отоплителни уреди, в металообработващия бранш. От своя страна Финландия има нужда от медицински сестри и от работници в минната индустрия, обявиха бизнесмените.

„Стара истина е, че трябва да избираш партньор, който да е съизмерим с теб. Ние считаме, че България и Финландия са съизмерими”, заключиха инвеститорите.