Печално известният блок "Добрич" ще кандидатства по програмата за саниране

Проблемите с непостроения блок Добрич започва преди повече от 30 години. Тогава тече масовото отчуждаване на частни имоти, при което редица семейства в Добрич остават без домовете си, в замяна на което получават Заповед от община град Добрич за обезщетяване с апартаменти в предстоящия да бъде построен блок Добрич. За съжаление, до ден днешен 21 семейства продължават да чакат своето обезщетение и се налага все още да живеят в оборотните общински жилища в крайния квартал "Балик".

Печално известният блок "Добрич" ще кандидатства по програмата за саниране

По този повод се срещнахме с настоящия кмет на община Добрич Йордан Йорданов, който получи като завещание един дългогодишен проблем, за който редица местни управи не са намерили адекватно решение.


Проблемите са много, вариантите за решаването им ограничени, а недоволните семейства са с изчерпано търпение.

Според Йордан Йорданов, ако трябва с една дума да се опише ситуацията с недостроения блок Добрич, която той заварва, то това е „разруха“.

„Никак не беше лицеприятна ситуацията и на база на всички документи, които изровихме назад в годините… едни заменки, едни нотариални актове, едни неясноти. Хората не знаеха на какъв етап се намират.“ Такава е ситуацията, според кмета, преди около година и половина, когато започва неговият мандат. „Хванали сме се активно да изчистим и оправим нещата, но всичко беше потулено дълбоко в архивите и никой не се е интересувал какво се е случило и какво трябва да се случи.“ За времето на своето управление Йордан Йорданов се е срещал неколкократно със засегнатите от проблема хора. „Нормално е хората да не са доволни. Ние не бягаме от отговорност, но не можем да носим отговорност и за предишното управление“, казва Йорданов.

През 2009 година, по времето на управлението на Детелина Николова консорциумът „Възход-Валентино“ спечелва обществената поръчка за построяването на блок Добрич и изграждането му започва. Управителят на консорциума Йордан Апостолов споделя, че още в самото начало е станало ясно, че строителството няма да е лесно, тъй като липсата на пари е била хронична. И въпреки че срокът на договора от четири години с „Възход Валентино“ е изтекъл отдавна, а самите му клаузи не са спазени, фирмата продължава и до ден днешен да внася суми по строителната си гаранция, което, според Йордан Апостолов, е парадокс.

Така и до днес блокът стои на груб строеж, руши се от метеорологичните условия и е дом не на обезщетените семейства, а на клошари, бездомници и наркомани.

Изпратени са няколко писма от община Добрич до Министерството на финансите с молба да бъдат отпуснати парите, необходими за завършването на блок Добрич. В отговор на министерството от 22-ри юни 2017-та година се казва, че не са предвидени средства за изграждане на общински жилища и няма нормативно основание за отпускане на допълнителни средства на община Добрич за финансиране на посочените дейности.

Друга идея, по която новата кметска управа започва работа, е да се намери фирма, която да се съгласи да завърши строежа на блок Добрич срещу продажбата на останалите магазини и 21 апартамента, извън онези, отредени за обезщетените семейства. Много скоро обаче става ясно, че тази идея е неработеща. Затова се търси друг вариант за действие.

„Най-възможен и в същото време интересен вариант е този блок да влезе по националната програма за саниране“, казва кметът Йордан Йорданов. Предстоят разговори с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. „На този блок в момента му трябват дограма и външна изолация, като нашите изчисления показват, че са нужни от 3 до 3 милиона и половина лева“, допълва Йорданов. Оказва се, че предишната управа на общината също направила свое КСС, но тяхното заключение е, че са нужни почти двойно повече пари – от порядъка на 6 милиона и половина до 7 милиона лева.

Истината е, че колкото повече години минават, толкова по-трудно става и изпълнението на един проект, с отдавна изтекъл срок на годност. Въпреки многото затворени врати пред решаването на проблема с отчуждените преди 30 години семейства, кметът на община Добрич остава оптимист. „Първите резултати, които най-вероятно ще имаме, ще са в близките една-две години“, заяви Йордан Йорданов.