Две идейни предложения за трансгранични проекти на Община Генерал Тошево получиха одобрение от Комитета за наблюдение на програмата

Следващата стъпка след идейното одобрение на проектите е представяне на цялостно проектно предложение.

Две идейни предложения за трансгранични проекти на Община Генерал Тошево получиха одобрение от Комитета за наблюдение на програмата

На последното заседание на Комитета за наблюдение по Програма „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020” два идейни проекта на Община Генерал Тошево получиха одобрение в рамките на пилотната фаза от кандидатстването.



Първият е „Развитие на туристическия потенциал, опазване и популяризиране на общото наследство“. Водещ бенефициент е Община Генерал Тошево, а партньор – Община Мурфатлар. Основната цел е опазване, популяризиране и развитие на общото наследство, подобряване на функционалния статус на обекти, свързани с културното природно и историческо наследство.

Вторият проект е „Споделеното наследство на Добруджа – иновации и приемственост“. Той е насочен към защита, развитие и популяризиране на общото наследство в трансграничния регион чрез иновации и приемственост, в това число доставка на специализирано оборудване, провеждане на кръгли маси, дигитализация на музейните експонати и др. Тук водещ бенефициент е Исторически музей – Генерал Тошево, като партньори са Дирекция за култура и спорт, археологически музей „Калатис“ – гр. Мангалия, както и Исторически музей – Каварна.

Община Генерал Тошево е сред пионерите в изпълнението на трансгранични проекти в първия програмен период 2007 – 2013. От старта на Програмата до момента Община Генерал Тошево заедно с румънските партньори Негру Вода и Мурфатлар е реализирала проекти на обща стойност 7 892 182 евро. Съвместно с Областен съвет Констанца и Община Крушари през предходния програмен период бе реализиран проект „Оборудване за спасяване на нашия живот”, чието финансиране бе в размер на 5 999 388 евро. В момента Общинска администрация - Генерал Тошево усилено работи по два проекта по Програма INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 година - „Уча, образовам се, действам и чета в мрежа” и „Повишаване достъпността до TEN-T мрежата в транс-граничен район Негру Вода – Генерал Тошево“, съответно на стойност 132 150 лв. и 5897770 лв. само за Община Генерал Тошево.