Областният управител гостува на родолюбеца краевед Иван Жечев

Областният управител Красимир Кирилов днес, 09.08.2017 г., бе гост на родолюбеца краевед Иван Жечев.

Областният управител гостува на родолюбеца краевед Иван Жечев




Поводът за отправената покана към Кирилов и другите гости – заместник-кметът от община Добричка Иван Иванов, председателят на областното ръководство на Съюза на офицерите от запаса и резерва Кольо Димитров, представители на община Добричка, бе откриване на паметна плоча на Костадин Жечев – дядо на Иван Жечев. В семейната къща, превърната в музей, съхранил родовата памет на фамилията и българския дух в Тянево, се бе събрала част от голямата фамилия на Иван Жечев. С няколко думи той запозна присъстващите с нелеката съдба на своя дядо – Костадин Жечев, който е един от стотиците добруджанци, изселени в Молдова. Костадин Жечев не се връща вкъщи. Съпругата му остава сама със седем деца, като последните му думи са били заръка към жена му – добре да се грижи за децата, разказа Иван Жечев.


Областният управител Красимир Кирилов, заедно с Иван Жечев, зам.-кметът Иван Иванов и Кольо Димитров прерязаха лентата на паметната плоча, след което присъстващите положиха цветя.

Гостите разгледаха и уникалния музей на домакина. Иван Жечев връчи постер с обръщение, в което казва: „Дами и господа, скъпи съселяни, добруджанци, българи! Не всичко е пари! Дайте частица обич като българи, радетели на българщината! Събирайте се на землячески и родови срещи, опознайте се и така ще се обикнете като род, като българи.

По този извървян път ще пребъде хубавата, китна България!“.