Задържаха под стража 18-годишен, пребил старец в дома му за кутия цигари

Окръжен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение задържане под стража на 18-годишния Ст. Ст. от село Росица, община Генерал Тошево, разследван за грабеж на възрастен мъж от същото село.

Задържаха под стража 18-годишен, пребил старец в дома му за кутия цигари

Срещу младежа е предявено обвинение за това, че на 12 август около 1.00 - 01.30 часа е влязъл в дома на 79-годишния потърпевш. Върху главата и тялото на възрастния мъж са били нанесени удари, в резултат на което той е получил средна телесна повреда. Пострадалият е бил намерен окървавен и в безпомощно състояние в дома си. При медицински преглед е установено, че той е със счупена скула и 4 счупени ребра. Мъжът е настанен за лечение в добричката болница. При разследването е установено, че извършителят е отнел от потърпевшия една кутия цигари и е направил опит да му вземе сумата от 15 лева.



От приложените по делото справки става ясно, че обвиняемият има постоянен адрес, но трайно не полага обществено полезен труд, а престъплението, за което е обвинен е извършено по време, в което той е изтърпявал  наказание пробация по предходно осъждане за извършена  от него като непълнолетен кражба на велосипед. Той има и криминални регистрации за блудство.

След като се запозна със събраните в хода на разследването доказателства - огледи на местопроизшествието, разпити на свидетели, направените от младежа самопризнания, приобщените по делото писмени и веществени доказателства, Окръжен съд - Добрич прецени, че може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност, а също че съществува реална опасност той да се укрие или да извърши и други престъпления, ако спрямо него не бъде постановена най-тежката мярка за процесуална принуда.

По тези причини и тъй като срещу младежа е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление с висока степен на обществена опасност, за което се предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода, съдът реши, че към настоящия момент единствената адекватна мярка за неотклонение спрямо него е задържане под стража.

Определението подлежи на обжалване и протест пред  Апелативен съд - Варна в тридневен срок.