С идеи и труд младежи ще превърнат запустяла площадка и района около нея в красиво място за изкуство и забавление

Ето така изглежда днес игрището между 3 добрички училища. Само след месец визията на целия район ще бъде изцяло променена, благодарение на труда и идеите на младите хора. Обраслото с трева игрище и непроходимите пътеки съвсем скоро ще бъдат заменени от спортна площадка, сцена за изява и репетиции на талантите, парково пространство, библиотека и още много изненади.

С идеи и труд младежи ще превърнат запустяла площадка и района около нея в красиво място за изкуство и забавление



От днес в Добрич започват дейностите на проект "The Spot" - Мястото. Той се реализира от сдружение "BG Бъди активен". Партньор по проекта на местно ниво е сдружение "Черноморски център за развитие" - Добрич. Целта на "The Spot" е обособяването на младежки пространства с участието на самите младежи. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т. нар. PlaceMaking движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места.

Добрич е един от 10-те града в България, в които ще се реализира идеята, обясни Ангел Бондов - координатор на проекта. Днес е той в нашия град за старта на иницитивата на местно ниво и за да се срещне с кмета Йордан Йорданов и заместник-кмета арх. Боян Коларов.

Като най-подходящо място в Добрич е избрано това между училищата "Климент Охридски", "Леонардо да Винчи" и спортното. Мястото е пресечна точка и на 3 квартала, в близост е и храм "Свети Климент Охридски", обясни Нели Николаева - представител на сдружение "Черноморски център за развитие".

От днес започва събирането на идеи и предложения как да бъде облагороден и променен към по-добро районът. Сред най-добрите до тук са възстанояване на спортното игрише, изграждане на сцена - която да бъде наситена със събития, библиотека - която да се помещава в тролей, създаване на парково пространство. След генерирането на идеите, в периода от 8 до 15 септември ще се премине към тяхното реализиране. За целта ще са необходими доброволци, които с труда си да помогнат в Добрич да се случи нещо красиво. Ден след откриването на новата учебна година, на 16 септември ще бъде открито и новото младежко пространство за изкуство, спорт и забавление.

Иван Кадийски - доброволец от екоселище "ДоброЖънци" призовава всички деца и младежи на Добрич да се включат, за да се промени мястото и начина им на живот. Всички участници ще се забаляват докато работят и ще придобият нови ценни умения, добави той.

Ако желаете да се включите в проекта с идеи, доброволен труд или спонсорство, можете да се свържете с Нели Николаева на телефон 0888242746 и с Иван Кадийски на 0889048972.