Общината подкрепя инициативата "Създай свое място в Добрич"

Общината подкрепя инициативата "Създай свое място в Добрич"
В Община град Добрич кметът Йордан Йорданов и заместник-кметът арх. Боян Коларов се срещнаха с представители на инициатива "Създай свое място в Добрич", част от новия проект "The Spot" - Мястото.

Общината подкрепи инициаторите от Добрич, между които са Черноморски център за развитие, сдружение "Доброжънци" и организацията BG Бъди Активен, като им предостави за ползване общински терен. Средствата са осигурени от проекта, участниците го осъществяват с личен труд, а oбщината осигурява захранване с електричество и вода.
Мястото се намира между храм "Св. Климент Охридски", училище „Леонардо да Винчи“ и СУ "Св. Климент Охридски" и представлява територия, в която инициаторите предвиждат да създадат разнообразни мини-пространства за интелектуална и физическа активност.

Кметският екип се радва на факта, че има възможност да съдейства за облагородяване на една територия, изпълнена със смисъл от гражданите, които практически я моделират по собствен проект и с личен труд. Това предполага и ефективна бъдеща грижа за мястото с усещане за принадлежност, каза по време на срещата кметът Йордан Йорданов.

На срещата младежите запознаха кмета със свършеното по проекта до момента и с предстоящите стъпки.

The Spot е най-новият проект, иницииран от сдружение BG Бъди Активен, целящ да преобрази 10 градски пространства в различни градове в България и да ги превърне в предпочитано от младите хора място за дейности на открито. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т. нар. PlaceMaking движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+