Трансграничен маратон тръгва от Крапец по пътя на птиците

Бегачите ще минат през България и Румъния - по римския път Виа Понтика и пътя на птиците, концерт на Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд след награждаването.

Трансграничен маратон тръгва от Крапец по пътя на птиците

Второто издание на трансграничния маратон Via Pontica ще се проведе на 3 септември. Организатор на състезанието е клуб "Зелена стъпка". Бегачите тръгват от Северния плаж на Крапец и по черни пътища край морето и красивото Дуранкулашко езеро достигат до границата с Румъния, преминават я и продължават край граничната бразда, за да достигнат Вама Веке – прочутия румънски курорт, известен и като Уудсток на северната ни съседка. Последната точка на румънска територия е селището Втори май, а оттам обратно до Крапец.



Дистанциите са три: маратон (42 км.) - отиване до Румъния и връщане в България, полумаратон (21 км.) - старт от Румъния и бягане до България; и 13 км. - те са само на българска територия. Ще има и бягане за деца с дължина 2 километра.

До момента са се записали над 130 участници от България и Румъния, като регистрацията продължава до 25 август, петък.

Концерт на Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд е специалната изненада, на която всички присъстващи ще могат да се насладят след награждаването.

Маратонът се провежда с подкрепата на Община Шабла, както и на Гранична полиция, която оказва пълно съдействие за безпрепятственото преминаване на границата.

Събитието е предназначено за любители, а записването се извършва (ТУК).