Откриват обновения паметник на летците-герои Венко Савов и Йордан Тенчев в деня на техния подвиг

Откриват обновения паметник на летците-герои Венко Савов и Йордан Тенчев в деня на техния подвиг
В неделя ще се навършат 31 години от героичната гибел на военните летци капитан инженер Венко Савов и старши-лейтенант инженер Йордан Тенчев. На 27 август 1986 година те жертваха себе си, за да спасят стотици граждани, като решават да се разбият с авариралия си самолет извън Генерал Тошево, вместо да катапултират и машината да падне в индустриалната зона на добруджанския град, което щеше да доведе до една от най-големите трагедии в новата история на България.

На 27 август, от 10.00 часа символично ще бъде открит обновеният паметник на летците-герои в Генерал Тошево.


След като бе установено, че вандали са стреляли по монумента, по настояване на кмета Валентин Димитров паметникът и прилежащото пространство бяха включени за ремонт в годишната общинска програма. Крилото, увековечило подвига на летците-герои край Генерал Тошево, вече е ремонтирано, нанесен е устойчив пласт боя, щадящ от корозия. По подхода към паметника са поставени плочи, за да има мемориалът естетически издържан вид. Последният етап от обновяването включва облагородяване на зелените площи - засаждане на дръвчета и цветя.


На 27 август 1986 година при извършване на учебен полет самолетът МиГ 21У аварира в небето над Генерал Тошево. Капитан Венко Савов (на 34 години) и старши-лейтенант Йордан Тенчев (на 26 години) са взели решение да не катапултират от устремената към индустриалната зона машина, а да загинат, спасявайки от сигурна гибел стотици мирни граждани. Двамата са обявените посмъртно за почетни граждани на Генерал Тошево, а на техните имена са кръстени две улици в града. В чест на 10-годишнината от техния подвиг в близост до лобното място на героите бе открит паметник по инициатива на Общинска администрация и с подарено от поделение 22770 в Балчик самолетно крило.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+