4 предложения за Почетен гражданин на Добрич за 2017 г. са постъпили в Общински съвет

В Общински съвет до крайния срок – 31 август са постъпили 4 предложения за Почетен гражданин на Добрич за тази година.

4 предложения за Почетен гражданин на Добрич за 2017 г. са постъпили в Общински съвет

Първата номинация, която е постъпила, е за музиканта Стефан Митев, предложен от народната певица и Почетен гражданин на Добрич Верка Сидерова. Същото предложение е внесено и от доцент д-р Венцислав Димов, който посочва в мотивите забележителната му дейност за развитие и популяризиране на музикалната култура и фолклора в Добрич, както и по повод 75-та му годишнина.


Следващото предложение е за Михаил Стоев. Той е предложен от общинските съветници Ивелин Пейчев, Невена Николова и от инициативен комитет. Сред заслугите са приноса му за развитие на стопанския живот на града, дарителската му и обществена дейност, сътрудничеството с бесарабските българи от Украйна и др.

Следва номинацията за Веселин Бончев. Предложението е от 9 Почетни граждани на Добрич и инициативен комитет. Сред заслугите на Веселин Бончев, които се посочват в предложението, е полагане на началото на междуболничното партньорство с швейцарския град Шафхаузен и неговото утвърждаване със съдействието на основателя му д-р Андре Гредел. Веселин Бончев е един от най-добрите изследователи на Добруджа, щедър и дългогодишен дарител на Регионална библиотека „Дора Габе“, Регионален исторически музей и др.

Следващото предложение за удостояването със званието е внесено от Съюза на учените клон Добрич. Те предлагат за Почетен граждани на Добрич тази година да бъде избран проф. д.м.н. д-р Енчо Калчев. Вносителите се мотивират с неговия изключителен принос и заслуги за развитието на здравеопазването в добруджанския град и постижения в областта на научния и социален живот.

Съгласно новата Наредба за символите и отличията на Община град Добрич за присъждане на званието „Почетен гражданин на Добрич“ предстои Комисия, избрана от Общински съвет, да изготви доклад с предложенията и да го внесе за разглеждане на заседание на местния парламент. Общинският съвет взема решение по направените предложения с тайно гласуване с мнозинство повече от половината от общия брой общински съветници. Удостояване със званието "Почетен гражданин на град Добрич" се извършва на официална церемония, която се провежда на тържествената сесия на Общинския съвет в Деня на Добрич или друг ден, определен с решение на Общински съвет.