Днес е Световен ден за предотвратяване на самоубийствата

Чества се по инициатива на Международната асоциация за предотвратяване на самоубийствата с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО).

Днес е Световен ден за предотвратяване на самоубийствата

Броят на самоубийствата по света се е увеличил с 60% за последните 50 години и правителствата трябва да сторят нещо, за да спрат хората да отнемат живота си. Всеки ден на планетата около 3 хиляди души се самоубиват. Това означава, че на всеки 30 секунди някой отнема живота си, обяснява базираната в Женева организация на ООН по здравеопазването. Според данни на СЗО общият брой на починалите при самоубийства приближава милион годишно. Смята се, че ако се запази тази тенденция, то към 2020 г. броят на самоубийствата по всяка вероятност ще нарасне 1,5 пъти.


Най-често самоубийствата са плод на депресия. Интересно е, че мъжете се самоубиват по-често, отколкото жените.

Един от най-известните римски философи и писатели Сенека се самоубива, изпълнявайки заповед на императора. Излегнал се във ваната във вилата си, заобиколен от близки и роби, той прерязал вените си и глътнал отрова. Специални секретари са записали всяка негова предсмъртна  дума.

Основната версия за самоубийството на великия художник Ван Гог е шизофрения, от която той е страдал. В момента, когато завършва картината си “Житна нива с врани”, той се застрелва в главата. Холандецът е смятан за един от най-великите художници  в историята на европейското изкуство. Той си отива едва 37-годишен, но е автор на около 900 картини и 1100 рисунки. 

Един от най-прочутите американски писатели - Ърнест Хемингуей се самоубива с любимата си пушка в дома си в Айдахо като натиска спусъка с палеца на крака си. Смята се, че причината е алкохолизъм. 

Основателят на психоанализата Зигмунд Фройд в последните години от живота си е страдал от рак на устната кухина. Мъките му са били толкова големи, че той е помолил лекуващия си лекар и най-добър приятел,  да го евтаназират. Дават му тройна доза морфин, от който той умира на 83 годишна възраст.

Едно от най-потресаващите самоубийства в близкото минало е това на солиста на група “Нирвана” - Кърт Кобейн. Тялото му е намерено в къщата му в Сиатъл на 8 април 1944 година. В предсмъртното си писмо той пише: "Не чувствах удоволствие нито от слушането, нито от създаването на музика от години." Според една от версиите, музикантът е взел свръхдоза хероин и се е застрелял в главата.