Окръжният съд даде ход на наказателно дело за смърт на пътя

Окръжният съд даде ход на наказателно дело за смърт на пътя
Окръжен съд – Добрич, даде ход на наказателното дело срещу 39-годишния Славчо Цв. К. от с. Карапелит, община Добричка.

Той е подсъдим по обвинение за това, че на 24.09.2010 г. в с. Житница, община Добричка, при управление на ATV марка „Кавазаки”, с английски регистрационен номер, е нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 139, ал. 1, т.1 то Закона за движение по пътищата: „Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат технически изправни” и чл. 140, ал. 1 от същия Закон: „По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места” и причинил по непредпазливост смъртта на 68-годишна жена от с. Житница.

 

Съдът конституира като граждански ищци трима наследници на пострадалата и прие за съвместно разглеждане предявените от тях искове от 45 хил. лв. за съпруга й и по 35 хил. за двете й деца, ведно със законната лихва.

Според обвинителния акт през жител на с. Карапелит закупил през 11.08.2010 г. ATV-то. Няколко дни по-късно, при разходка с него, се скъсал шарнирния болт към носача на предното ляво колело и се деформирали радиатора на охлаждащата система и оста на кормилото. Новият собственик закупил шарнирен болт и дал мотора на подсъдимия, за да го ремонтира. Славчо К. направил ремонт и ATV-то останало у него, за да не изчака боядисване на спойлерите.

На 24.09.2010 г. след обяд подсъдимият решил да пътува с моторното-превозно средство от с. Карапелит до с. Житница по черни пътища през гората. Той поискал и получил разрешение от собственика. Около 16,45 ч., докато преминавал по улица в с. Житница, Славко К. усетил, че ATV-то не му се подчинява и има отказ на кормилната система. Това довело до промяна на траекторията на движение на мотора, той напуснал пътното платно и се качил на тротоара. Последвали удар на лявото рамо на подсъдимия в бетонен стълб от електропреносната мрежа и удар с предната част на ATV-то в тялото на пострадалата, която се била спряла пред вратата на двора на съседка, да си поприказват. След това моторът се преобърнал на дясната си страна и спрял. Когато дошъл на себе си в 16,51 ч. подсъдимият се обадил на Бърза помощ и съобщил за произшествието.

Съдът изслуша днес явилите се по делото 5 свидетели.

Съдът отложи делото за 26.07.2011 г. за събиране на нови доказателства и разпит на вещите лица.

Славко К. има средно образование, женен е, безработен, реабилитиран по право.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+