Млада учителка от Враца избра Добрич за своята професионална реализация

В навечерието на първия учебен ден ви срещаме с една млада учителка от Враца, избрала да разкрие магията на химията и биологията пред учениците в Добрич. Сиана Манчовска е на 29 г., родена е във Враца, от 2014г. е учител във ФСГ "Васил Левски" - Добрич.

Млада учителка от Враца избра Добрич за своята професионална реализация



Защо избрахте професията учител?

Не аз, а професията избра мен. След завършването ми на СУ Климент Охридски ми предложиха да започна работа във Враца в училището, което съм завършила, Средно Училище Христо Ботев. Тогава бях едва на 23 г.

Как и защо избрахте ФСГ "Васил Левски" в Добрич?

През 2014г. любовта ме доведе в Добрич. Тогава разбрах, че едно от най-добрите училища в Областта ФСГ Васил Левски е обявило конкурс за учител по химия. Кандидатствах без да се замислям и в последствие бях одобрена.

Как протичат учебните занятия обикновено?

Опитвам се часовете ми да бъдат интересни за учениците. Старая се занятията да преминават активно с участието им под формата на въпроси и отговори не само от моя страна, но и от тяхна.  Когато аз бях ученичка, учителят беше водещата фигура по време на часа, а сега аз се опитвам да обърна нещата.

Какво за Вас са учениците?

Учениците за мен са същевременно отговорност и източник на нови идеи.

Подкрепят ли Ви по-възрастните колеги?

До момента не съм получила отказ за помощ от по-възрастен колега. Стараят се да ми помагат.

Ще продължите ли с тази професия?

Харесвам професията си, но живота е едно „колело”. Така че не зная какво ще ми предложи за в бъдеще.

Какво харесвате и какво не харесвате в учителската професия?

Не ми харесва, че много хора омаловажават професията „учител” през последните години.  Станахме свидетели на не малко инциденти, които бяха отразени по медиите. Харесва ми, че съм винаги сред млади хора и по този начин духът ми е винаги млад.  Все пак децата са бъдещето на света.