Летният туристически сезон приключва без нито едно масово хранително отравяне

Въпреки сериозно увеличения брой туристи и рекордно високите температури, летният сезон приключи успешно без регистрирано нито едно масово хранително отравяне.

Летният туристически сезон приключва без нито едно масово хранително отравяне

За периода от 2 юни до 10 септември инспекторите към Областните дирекции по безопасност на храните в Добрич, Варна и Бургас са извършили общо 4195 проверки, извън текущия официален контрол. Някои проверки са съвместно с други държавни институции – Нaционална агенция по приходите, Министерство на вътрешните работи, Регионална здравна инспекция, Комисия за защита на потребителите и други.


В резултат на инспекциите са съставени общо 160 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 369 предписания. Общото количество на възбранените и насочени за унищожаване храни е близо 1 тон. Възбранени и бракувани са 429,4 кг. месо и месни заготовки, поради изтекъл срок на реализация и без маркировка, 73 кг. млечни продукти с изтекъл срок на реализация и неправилно съхранение, 156 кг. термично обработени заготовки без маркировка, 3 кг. живи миди без етикет и документи, 97 яйца, 20 кг. сладолед, 25 кг. рибни продукти без етикети, 270 кг. орехи без  документи за произход и годност.

Инспекторите са затворили 22 обекта, основно заради несъответствия в материално-техническата база, неправилно съхранение на храни, съхранение на готови за консумация храни и суровини, незадоволителна хигиена, извършване на дейност без издадено удостоверение за регистрация, лошо хигиенно и техническо състояние в подготвителния сектор на обект за обществено хранене, съобщават от БАБХ.