Изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от граждани и фирми

До момента 98 граждани и фирми от Добрич са се възползвали от възможността сами да коригират годишните си декларации.

Изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от граждани и фирми

За първа година приходната агенция предостави на гражданите и фирмите още една възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация. Коригиращата декларация се подава до 30 септември за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година. След изтичането на срока данъчните инспектори ще започнат проверки за неподадени или за подадени декларации с неверни данни за придобитите доходи. При такива проверки през миналата година актове са съставени на 52 добруджански фирми и 63 физически лица от Добрич.


От приходната агенция напомнят, че за неподадена декларация от физическите лица глобата е до 500 лева. При декларирането на неверни данни, ако те водят до по-нисък размер на данъка или освобождаване от плащане, глобата е до 1000 лева. За фирмите, които не са подали годишни декларации в агенцията за дължимия корпоративен данък, санкцията е от 500 до 3000 лева за юридическото лице, а за управителя на фирмата от 200 до 1000 лева.

До момента 98 граждани и фирми от Добрич са се възползвали от възможността сами да коригират годишните си декларации, като са подали нови в местния офис на агенцията.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета гражданите и фирмите могат да получат на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.