Обвиниха бивш директор на добричката полиция за закана за убийство на свидетел срещу Живко Мартинов

Специализирано звено "Антикорупция" привлече като обвиняем бившия директор на ОД МВР – Добрич Веселин Колев.

Обвиниха бивш директор на добричката полиция за закана за убийство на свидетел срещу Живко Мартинов

Специализирано звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура привлече днес в качеството на обвиняем Веселин Колев – директор на ОДМВР – Добрич в периода 17.04.2015 г. – 01.06.2016 г. за закана с убийство, принуда и склоняване на вещи лица да дадат невярно заключение.

Обвинението на Колев е в резултат на събрани доказателства при разследването срещу бившия народен представител Живко Мартинов.

Веселин Колев е обвинен за това, че на 19 септември в град Добрич се заканил с убийство на Т. А. – основен свидетел по обвиненията срещу Живко Мартинов. Отправил му нецензурни думи и го заплашил, че ще го убие, ако отново свидетелства срещу Мартинов. Веселин Колев насочил пръст към свидетеля, имитирайки насочен пистолет и му отправил заплашителни жестове. Това заканване е могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, съобщават от прокуратурата.

На Колев е предявено обвинение и за това, че е принудил двама - автоконтрольори в сектор „Пътна полиция" при ОДМВР - Добрич, да извършат нещо противно на волята им. Злоупотребявайки с властта си на директор на ОД МВР - Добрич, той принудил автоконтрольорите да не санкционират водач на микробус за извършено нарушение по Закона за движение по пътищата и да не му съставят акт или фиш, а да го освободят без последствия, въпреки че водачът на микробуса не е представил необходимите документи.

В хода на разследването са събрани доказателства и за това, че през 2015 г. Веселин Колев е подбуждал три вещи лица да дадат невярно заключение, като случаят е особено тежък. Трите вещи лица са били назначени от Окръжен съд – Добрич, за да изготвят тройна трасологична експертиза по наказателно производство за причиняване на смърт по непредпазливост при управление на МПС.

На Колев е наложена мярка за неотклонение подписка.