3,5 млн. лева ще компенсират щетите от природни бедствия за 2017 г

Сумата от 3 430 354 лв. ще бъде разпределена между земеделци по схемата за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия през 2017 г. – измръзване, суша и слана, буря, поройни дъждове придружени с ураганен вятър, наводнение, градушки, суша, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия, съобщават от ДФЗ.

3,5 млн. лева ще компенсират щетите от природни бедствия за 2017 г

От Фонда посочват, че досегашната практика е обезщетенията за природни бедствия, настъпили през годината, да се изплащат следващата, за да могат да се обхванат всички събития. Заради многото неблагоприятни климатични събития обаче, както и големия обем засегнати площи през 2017 г., в сравнение с други години, от ДФЗ са решили към този момент да се изплатят компенсации за следните култури:



Овощни и зеленчукови култури, картофи, лозя;

Царевица за зърно, царевица за силаж и захарна царевица, грах за зърно и градински грах;

Други фуражни култури – овес, фий, люцерна, смес едногодишни;

Зърнено-бобови култури – фасул полски, леща, нахут;

Медицински и ароматни култури, тютюн и коноп.

 За да получат средства, земеделските стопани трябва да притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи през 2017 г., следствие на природни бедствия. Условията на помощта налагат компенсациите да не надвишават 80% от производствените разходи. Съгласно схемата, подпомагането се намалява с 50% в случаите, когато земеделските стопани нямат сключена застраховка. Практиката показва, че в голяма част производителите не застраховат продукцията си.

Предстои ДФ „Земеделие” да изготви указанията за прилагане на помощта.