Кристина Димитрова: Свободното придвижване е основно човешко право

Днес беше отбелязан Международния ден на белия бастун. Инициативата се организира от Община Добрич, в партньорство със социалната услуга „Център за социална рехабилитация и интеграция“.

Кристина Димитрова: Свободното придвижване е основно човешко право

В събитието взеха участие и неправителствената организация „ХобиСклуб” и ученици от СУ „Димитър Талев”.



Социалният работник от Центъра за рехабилитация Кристина Димитрова сподели, че свободното придвижване е основно човешко право и че белият бастун не е идеалният начин за ориентиране в пространството за слепия човек, но е най-доброто измислено до този момент средство. Освен с тази цел, белият бастун се използва и символ, че ползващият го има зрителни затруднения. Кристина Димитрова разказа на присъстващите историята на появата на белия бастун и благодари за това, че все повече хора на улицата я спират с молба да й съдействат. „Радостно е, че все повече млади хора знаят как да действат, когато видят сляп човек“, каза още тя.

Председателят на ХобиСклуб в Добрич Иван Тодоров сподели историята си за инцидента, при който постепенно започва да губи зрението си и изрази притеснението си, че градската среда е твърде недружелюбна за слепите хора. Той запозна децата от СУ „Димитър Талев“ със знаците на белия бастун, които те да могат занапред да четат правилно. Вдигнат вертикално нагоре бял бастун означава, че незрящият се нуждае от помощ, а хоризонтално напред, че иска да пресече пътното платно.

Международният ден на белия бастун се отбелязва на 15 октомври и датира от 1980 година по предложение на президиума на бившия Световен съвет за благополучие на слепите.