Два протеста организира инициативен комитет "Против добива на газ в община Генерал Тошево"

Първият ще бъде в Генерал Тошево на 19 октомври - световния ден срещу фракинга, а вторият - 3 дни след това на пътя за границата.

Два протеста организира инициативен комитет "Против добива на газ в община Генерал Тошево"

Поредица от събития ще реализира в следващите дни инициативен комитет "Против добива на газ в община Генерал Тошево".



Днес, петък, от 18.00 часа в Община Генерал Тошево ще се проведе втора информационна среща, на която специалисти ще запознаят гражданите с опасностите, които крие инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" АД за разработване и усвояване на находище "Спасово". Поканени са всички, които искат да се запознаят с последствията, до които ще доведе добивът на газ в региона.

В четвъртък Генерал Тошево ще отбележи 19 октовмри - Международен ден срещу фракинга. На тази дата за шеста поредна година десетки държави и стотици градове по целия свят отново ще се обявят срещу проучванията и добива на шистов газ. Сборният пункт е в 12.00 часа пред общината. От там ще тръгне протестен митинг по центъра на града. Предвидено е и автошествие по улиците на Генерал Тошево с коли, трактори, камиони, каруци, колелета.

На 20 октомври, петък, активисти ще информират гражданите за опасността, навдиснала с пълна сила над цяла Добруджа и ще раздават брошури и информационни материали на пазара, на автогарата и на центъра.

На 22 октомври, неделя, ще се проведе втори протест срещу инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" - от 12.00 часа на международния път за Румъния, между село Кардам и границата. Ще се включат автомобили от Генерал Тошево и селата от общината, от Добрич и други градове, както и земеделска техника.