Общинските съветници в Генерал Тошево единодушни срещу добива на газ в Добруджа

По време на извънредната си сесия днес, общинският съвет на Генерал Тошево подкрепи единодушно Декларацията срещу проучването и добива на природен газ във връзка с инвестиционното предложение на фирмата „Русгеоком БГ“ АД за „Разработване и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток”.

Общинските съветници в Генерал Тошево единодушни срещу добива на газ в Добруджа

В Декларацията общинските съветници изразяват основните си опасения от осъществяването на това инвестиционно предложение и казват, че водоносният хоризонт, познат като Малм Валанж, разпростиращ се почти под цяла Североизточна България, ще бъде подложен на риск, тъй като всички предвидени сондажи ще преминават през него. Те обръщат внимание и на опасността от предизвикване на земетресения, тъй като заложените за проучване територии са в силно земетръсен район на планината Вранча. Разбира се, големи са притесненията и свързани със замърсяването на най-плодородната в България почва и неблагоприятното въздействие на добива на природен газ върху земеделието, което е и основен поминък на местното население.



Николай Костов от Групата на земеделците и демократите заяви, че опасностите от проучването и добива на природен газ в Добруджа са не една и че е дошло времето всички да са обединени в борбата си срещу инвестиционното предложение за добив на газ и да загърбят партийните си принадлежности.

Общинският съветник от ГЕРБ Калинка Димитрова заяви, че най-важното в такива момент е здравето на хората, защото те са водещи в работата на всеки общински съветник.