Регионална библиотека "Дора Габе" Добрич посреща малките си читатели с обновен интериор

В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, Регионална библиотека „Дора Габе” обнови интериора на сектор Работа с деца.

Регионална библиотека "Дора Габе" Добрич посреща малките си читатели с обновен интериор



Слънчеви цветове, цветни стелажи и меки форми за четене в залата за обслужване и Стаята на приказките ще радват децата до 14 г. Голяма част от мебелите са нови, а Стаята на приказките е изцяло подновена -желано място за четения, беседи, драматизации, литературни утра. Обновена е и детската читалня за малчуганите, които предпочитат да ползват литература в сектора.


Промяната е част от мисията на библиотеката да формира положително отношение към четенето при децата от най-ранна възраст и да ги приучи да посещават библиотеката. Създавайки приятна, спокойна и стимулираща атмосфера, културната институция насърчава децата да се вълнуват от знанието и художествените произведения, да откриват същността на посланията, заложени в книгите.


Фондът на сектор Работа с деца непрекъснато се обогатява с нова литература, както художествена, така и от различни отрасли на знанието. За малките потребители библиотеката комплектува красиво илюстрирани издания от световната класическа съкровищница, панорамни и триизмерни книги, книги с 3D очила, книги с прозорчета и въртележки, книги със светещи и пеещи страници. Децата сами участват в подбора на литература за закупуване, като правят своите предложения в специална кутия „Искам да прочета”.

Паралелно с предоставянето на библиотечни документи за дома и в читалнята, сектор Работа с деца провежда целогодишно културни и образователни инициативи с цел ограмотяване, насърчаване на четенето, възпитаване любов към книгата и четенето по библиотечни програми Детство мое и Различията ни обединяват, а Летен детски клуб „Играй и учи” събира деца от Добрич и гости на града, на възраст от 6 до 14 г. през лятната ваканция.


Посредник между децата и книгата, библиотеката предлага по предварителна заявка: екскурзии в библиотеката – за запознаване с всички библиотечни сектори и правилата за ползване на библиотеката; тематични беседи; литературни утра; презентации; четене на приказки в Стаята на приказките; тематични викторини; четене на текстове от любими детски приказки и рисуване по прочетеното; драматизации по произведения на любими детски автори; премиери на книги; прожекции; срещи по национални и международни проекти; изложби на детско творчество и на библиотечни документи за деца; тематични витрини; боядисване на великденски яйца; образователни концерти; „Довиждане детска градина, здравей първи клас!” – празник за децата от предучилищните групи; „Всички букви зная, мога да чета”- празнично утро за първокласници по повод завършване на учебната година; час на класния ръководител по избрана тема.