3895 нарушения при 910 проверки в областта установи Инспекция по труда - Добрич за 9 месеца

За първите девет месеца на 2017 г. Дирекция "Инспекция по труда" - Добрич извърши 910 проверки, предимно в предприятия от икономически дейности, свързани с търговия, хотели и ресторанти, селско стопанство, строителство на сгради. Установени са общо 3895 нарушения, от които по спазване изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията са 1713, по закрилата на трудовите права на работниците и служителите, уредена в Кодекса на труда - 2162 и 20 нарушения на Закон за насърчаване на заетостта.

3895 нарушения при 910 проверки в областта установи Инспекция по труда - Добрич за 9 месеца

За отстраняване на констатираните нарушения са предприети принудителни административни мерки. Във връзка с констатираните нарушения са съставени 317 акта за установяване на административни нарушения, съобщават от "Инспекция по труда" - Добрич.



До края на септември са дадени 571 разрешения за работа на непълнолетни. За сравнение за същия период на 2016 г. те са били 464.

След края на летния туристически сезон Дирекция "Инспекция по труда" - Добрич пренасочи допълнителни екипи за извършване на проверки в строителството, тъй като данните от контролната дейност показват, че въпреки засиления контрол в сектора от години, той продължава да бъде рисков както по отношение на безопасността на труда, така и при законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, работното време и почивките. Проверки ще продължават да се извършват и през почивните дни.

Контролът по спазване на трудовото законодателство в дейност "Растениевъдство" също остава приоритет за Инспекция по труда - Добрич, тъй като тя е рискова по отношение на възникването на трудовите правоотношения и по осигуряването на безопасност и здраве при работа.