4 години затвор получи мъж от Добрич за нахлуване в чуждо жилище и побой

Окръжен съд - Добрич потвърди присъда, постановена от Добричкия районен съд срещу 39-годишния Тезджан Д., който е бил признат за виновен по две обвинения - нахлуване в чуждо жилище чрез употреба на сила и нанасяне на две средни телесни повреди на собственика.

4 години затвор получи мъж от Добрич за нахлуване в чуждо жилище и побой

За всяко от извършените деяния подсъдимият е получил отделни наказания, като е определено той да изтърпи по-тежкото от тях - 4 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Мъжът е извършил престъпленията на 3 септември 2013 г. в съучастие с още двама добричлии, които също са били подсъдими по делото. Тримата извършили деянията по хулигански подбуди, без да се смущават дори от уплашените викове на малките деца на пострадалия, които станали свидетели на побоя.


До нападението се стигнало заради сигнал на потърпевшия, който той подал на тел.112, след като в ранните часове на посочената дата се събудил от много силни викове и музика, която идвала от паркиран близо до жилището му автомобил, в който били нападателите. На мястото пристигнал полицейски автопатрул и мъжете били предупредени да не смущават обществения ред. Малко по-късно обаче те решили да потърсят сметка от пострадалия добричлия за нарушеното им веселие. Тримата отишли до апартамента на мъжа и започнали да блъскат по входната врата, а след като той отворил, нахлули в жилището и му нанесли удари с юмруци по главата и тялото. На потърпевшия са били причинени две средни телесни повреди, изразяващи се в контузия на мозъка, която е обусловила разстройство на здравето, временно опасно за живота и счупване на лицеви кости.

Първата съдебна инстанция е признала за виновни и тримата извършители на деянията, като съучастниците на Тезджан са получили условни наказания лишаване от свобода за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок.

Постановената присъда е обжалвана единствено от 39-годишния нападател с мотив, че тя е незаконосъобразна и явно несправедлива.

След като извърши цялостна проверка на атакувания съдебен акт, Окръжен съд - Добрич не намери основания за неговата отмяна или изменение. При определяне наказанието на подсъдимия правилно е било отчетено, че той е бил водещ при нахлуването в жилището и е дал началото на побоя над пострадалия, както и наличието на предходно осъждане, коментират в решението си окръжните магистрати. Съдебният състав сочи, че продължителността на делото не е довела до смекчаване на наказанието на подсъдимия, тъй като се дължи предимно на неговото процесуално поведение. Той е бил обявяван за общодържавно издирване, поради което и наказателното производство в досъдебна фаза е било спирано за известен период от време. Воден от посочените съображения Добричкият окръжен съд потвърди изцяло присъдата на Районния съд. Добричлията е извършил престъпленията в изпитателния срок на предходна 3-месечна условна присъда и сега ще трябва да изтърпи ефективно и това наказание.

Решението на Окръжен съд - Добрич не подлежи на обжалване и протест.