Добричлия, осъден в Бавария за измама, ще излежи присъдата в България

Валентин Георгиев, който беше осъден на година и половина затвор за измама от Районния съд на Ердинг, Бавария, ще изтърпи останалата част от наказанието си в България.

Добричлия, осъден в Бавария за измама, ще излежи присъдата в България

В средата на юни 2010 година компетентните немски власти поискаха ареста и екстрадицията на 54-годишния добричлия, който от няколко години живее във Варна. След предаването му на немските власти, нашенецът бил изправен пред съда в Бавария. Там получил 18 месечна присъда затова, че през ноември 2007 година взел под наем от Автомобилна къща на Летището в Мюнхен автомобил Audi Avent и не го върнал обратно.

 

Георгиев се сдружил с друго лице, на когото предал наетия автомобил и заедно отпътували за Чехия. По-късно подали жалба в Италия, че возилото било откраднато. Застрахователната компания възстановила загубите на фирмата, но заедно с това придобила и претенциите върху автомобила. Стойността на колата по цени към 2007 година била 50 526 евро.

 

Пред съда в Ердинг българинът е направил самопризнания и се разкаял за измамата. Немският съд е отчел тези обстоятелства, чистото му съдебно минало, както и крайната бедност, която го принудила да се съгласи за участието в престъпната схема. Съдът в Ердинг е оставил без уважение искането на защитата на нашенеца да му бъде наложена условна присъда. Според немските магистрати една условна присъда би била изтълкувана като отстъпление пред тежките престъпления, а и би създала впечатление, че подобен род престъпни деяния с автомобили, които се прехвърлят в други страни не се наказват сериозно.


Валентин Георгиев ще изтърпи остатъка от присъдата в затвора във Варна.