Турция предлага до 6 лв./кг за български агнета

Турция предлага от 4,50 до 6 лв. за килограм български агнета или шилета. Това заяви пред „Агрозона“ проф. Иван Станков, изпълнителен директор на НОА (Национална овцевъдна асоциация).

Турция предлага до 6 лв./кг за български агнета

Този пазар е изгоден и необятен. В същото време другите арабски страни не са достатъчни печеливши, смята Станков. Там се търсят животни с тлъсти опашки, които у нас са малко на брой. Цената за килограм от тези породи е 5 лв., а за останалите животни тя спада драстично.



„Пазари има. Арабските страни не са изгодни за нас, защото предлагат ниски цени. Високите стойности са за тлъстоопашатите породи, които България няма достатъчно. Имаме васи, асаф, но не са достатъчни за да се задоволят потребностите. Съвсем наскоро имахме среща с представители на Катар, които искат да инвестират у нас за направата на ферми и кланици. Сегашният проблем е, че нямаме обеми“, заяви проф. Иван Станков.

Коментирайки турския пазар той отбеляза, че за момента все още има митнически проблеми, но Турция  е отворена за български животни. От тяхна страна няма никакви възражения, но се искат ваксинирани животни, поради което в България се извършва масово ваксиниране.