Община Каварна осигурява безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка

Община Каварна осигурява безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка
Безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка ще се извършват на 11 и 18 ноември в МБАЛ - Каварна.

Прегледите се извършват с помощта и подкрепата на Община Каварна. Те са част от мащабната профилактична програма на здравното заведение, която започна миналата година.

"Радвам се, че за втора поредна година заедно с ръководството на МБАЛ - Каварна успешно реалзираме тази инициатива, защото профилактиката е най-добрата застраховка за здравето. Надявам се повече хора да се възползват от тази възможност и да се погрижат за здравето си", коментира кметът на Община Каварна Нина Ставрева.

Прегледите ще се извършват в АГ-отделението на здравното заведение от д-р Светослав Узунов -  онкогинеколог, завеждащ Диагностично-консултативен блок на СБАЛОЗ - Варна, екипа на д-р Жеко Чалъков - началник на Акушеро-гинекологично отделение, д-р Георгиева и д-р Каварджикова.

Досега в рамките на профилактичната програма на МБАЛ - Каварна бяха прегледани 46 деца от детски нефролог и гастроентеролог, 96 жени бяха консултирани от специалисти за рак на гърдата, 150 мъже преминаха през профилактичен преглед за рак на простатата.


"Обхващаме хора от общините Каварна и Шабла, които трудно биха си позволили прегледи във високоспециализираните клиники във Варна, дори и по време на периодичните профилактични програми във варненските болнични заведения", коментира управителят на общинската болница д-р Десислав Тасков. Той съобщи, че досега при проведените профилактични прегледи са били диагностицирани шестима мъже с карцином на простатата и четири жени с карцином на гърдата, които вече се лекуват.

Д-р Тасков припомни, че най-важното условие за успешното лечение на онкологичното заболяване е ранната му диагностика, а профилактичните прегледи са израз на отговорност преди всичко към нашите най-близки хора.

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+