Потопът в Бургаско нанесе непоправими щети на манастира „Света Богородица“

Манастирът „Света Богородица“ край Бургас тъне в кал и разруха.

Потопът в Бургаско нанесе непоправими щети на манастира „Света Богородица“

Последното наводнение в района нанесе непоправими щети на светата обител. Придошлата вода е отнесла част от постройките и е разрушила параклисите. 



„Гледайте какво стана, каква вода – огромна като шосе... всичко събори, всичко“, казва игуменката майка Серафима.Манастирът е изграден на дъното на дере, между няколко хълма и се наводнява при всеки по-голям дъжд. Този път пораженията са наистина големи.

„Каквото успяхме, спасихме, иконите ги преместихме. Сега трябва да се разчисти, да се отводни, да се отпушат каналите, тази вода да се изтече“, казва доброволецът Николай Стоянов.„В пети клас, когато съм бил ученик, нашите са ме кръстили тук... Ние сме ентусиасти, които идваме да помагаме, но без машини, съоръжения, хора, организации няма как да се случат нещата“, казва друг доброволец – Тодор Тодоров, който с приятелите си помага в разчистването.


Вчера изградили и каменна дига.  Основите, когато се напоят с вода, цялата конструкция става нестабилна. Може след една-две години това всичко да рухне и не дай си, Боже, има тук хора, ще стане сериозна беля“, каза доброволецът Тодор Стаматов.А хора продължават да идват – да се помолят за здраве и да запалят свещ.


Мястото е посещавано заради лечебните извори още от XIX век. Майка Серафима, която се грижи за светата обител от три десетилетия, изгражда десетки параклиси. Сега има нужда от помощ, за да ги възстанови.

Източник: БТВ