Започват Коледните пости

От днес започват 40-дневните Коледни пости. Te ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер.

Започват Коледните пости

Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница.



Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат Божия син Исус Христос. През Коледните пости не се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребяват - без сряда и петък. Изключение се прави за деца, бременни жени, за болни и възрастни хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти по време на поста.

На Никулден - 6 декември, е разрешено да се яде риба и да се пие вино. 

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.

40-дневният Рождественски пост често е наричан още "Четиридесетница на апостол Филип", тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип - на 14 ноември. Установен е сравнително късно - в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост, и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.