Славейковци украсиха „Дървото на харесвани от тях професии“

И през месец ноември продължават дейностите на консултантите от Център за кариерно ориентиране с учениците от пилотното училище „П.Р.Славейков“ в Добрич.

Славейковци украсиха „Дървото на харесвани от тях професии“



В създадения по проекта Клуб „Кариера“ в училището петокласниците от 5-в клас групираха познати и значими професии по различни признаци, като откриваха под формата на отборни игри, коя професия е „най-хуманна“, най - зелена, най - забавна, а коя е най - сладка… Чрез разказаната от кариерния консултант притча „Трите желания“, те откриха кои са трите най - важни неща, които могат да направят човека щастлив. Всеки един от тях сподели своята мечта за бъдеща професия.


Учениците от 5-г клас в училището се включиха в тренинг „Искам да науча повече за себе си“ , разкривайки своите най - добри качества, умения и ценности. Консултантите помогнаха на петокласниците да определят своето моментно емоционално състояние, попълвайки тест на известния британския психолог П.Уилсън, като получиха ценни съвети за преодоляване на трудностите в училище и в живота. Те споделиха, кои са професиите, които харесват и биха избрали за себе си.


Шестокласниците от „Д“ паралелка участваха в обучителен тренинг „Планиране на свободното време“. Те работиха отборно, попълвайки изготвените от консултантите бланки и разказваха, как преминава един техен учебен ден и как преминават почивните им дни; какво обичат да правят през свободното си време – да спортуват, да четат, да танцуват, да прекарват време със семействата си, разхождайки се или разговаряйки с тях, да се забавляват с приятели. Участниците в дискусията споделиха, че творческите и спортни дейности им носят удоволствие и се убедиха, че правилно разпределено, свободното време може да служи за сваляне на напрежението от натоварения учебен процес и облекчаване на стреса.


„Професията отблизо“ бе тематичния филм, презентиран от кариерните консултанти пред учениците от 7-б клас. Седмокласниците украсиха с цветни листенца „Дървото на харесваните от тях професии“ и споделиха, какво знаят за тях, какво образование и квалификация са нужни за упражняването им, кои са профилираните и професионални гимназии в Добрич, където биха могли да усвоят необходимите за тях знания и умения.


Най - активните участници в дискусията разказаха как си представят „Един свой работен ден“ в избраната за себе си професия на „информатик“, „адвокат“, „фермер-земеделец“ …

В края на срещите всички ученици се обединиха около идеята, че за да е щастлив, човек трябва да открие какво харесва и с какво обича да се занимава.


Център за кариерно ориентиране – гр. Добрич е работи по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.