Реконструкция на стойност 350 000 лева реализира Енерго-Про във възлова станция Добрич 2

Електроразпределителната компания ще осигури по-стабилно електрозахранване на 13000 свои клиенти в Добрич.

Реконструкция на стойност 350 000 лева реализира Енерго-Про във възлова станция Добрич 2

Поредна инвестиция в реконструкцията и обновяването на съоръжения от електроразпределителната мрежа извършва Енерго-Про във възлова станция Добрич 2. Проектът е част от инвестиционната програма на електроразпределителното дружество за 2017 година, а стойността му възлиза на 350 000 лева.

Реконструкцията на възлова станция Добрич 2 стартира в края на септември тази година. Първата част от проекта бе успешно завършена до средата на ноември – сменени са действащите прекъсвачи с нови вакуумни устройства от последно поколение, които са със значително по-високо качество и отговарят на най-строгите екологични изисквания. Извършена е подмяна на разединителите средно напрежение. Механичните защити във възловата станция са заменени с цифрови релейни защити, чието основно преимущество е, че позволяват да се ограничи района на прекъсване на електрозахранването при възникване на авария и по този начин значително намаляват броят на клиентите, които търпят неудобства.

Вторият етап на проекта за реконструкция на възлова станция Добрич 2 предвижда подмяна на вторично оборудване, като токоизправители и поддържащи акумулаторни батерии, които са важни за безаварийната работа на съоръженията. Ще бъдат изградени и телемеханични управляеми системи, които позволяват дистанционно управление на енергийните обекти. Въвеждането на телемеханични системи ще повиши устойчивостта на работа на електроразпределителната мрежа в района и ще скъси времето за реакция при авария. Планира се дейностите по обновяване на оборудването във станцията на Енерго-Про да приключат до края на ноември.

С финализиране на инвестиционния проект на Енерго-Про във възлова станция Добрич 2 ще се подобри значително електрозахранването на над 13 000 домакинства и фирми в града.