Общински фонд "Здраве" ще помага за решаването на проблема с недостига на медицински кадри в Добрич

Общинският съвет прие идеята с пълно единодушие. Предложението бе на общинския съветник от АТАКА Атанас Атанасов.

Общински фонд "Здраве" ще помага за решаването на проблема с недостига на медицински кадри в Добрич

На днешното заседание на местния парламент на Добрич той обясни, че идеята е възникнала още преди години, съвместно с д-р Евгения Георгиева, която за съжаление вече не е сред нас. Крещяща е вече нуждата от медицински специалисти в МБАЛ - Добрич, заяви общинският съветник Атанас Атанасов. Той и негови колеги са провели разговори с директора на болницата д-р Трифон Йорданов, както и с комисията по здравеопазване към Народното събрание, която има готовност да проведе изнесено заседание в нашия град. Общинският фонд "Здраве" ще инвестира единствено в човешки ресурси, поясни Атанас Атанасов. При недостиг на кадри, той ще помага още на двете ДКЦ-та в града и центъра за психично здраве.


Настъпил е моментът, когато общинският съвет трябва да обърне внимание на проблема, призова преди гласуването директорът на МБАЛ - Добрич д-р Трифон Йорданов. Той отбеляза, че предложената идея се прилага вече успешно в много областни болници в страната.

С 34 гласа "за" от толкова присъстващи общински съветници бе решено да се създаде общински фонд "Здраве", чрез който да бъдат подпомагани финансово и/или с битови придобивки лекари специализанти, привлечени лекари и медицински сестри от други населени места. Сформирана бе временна комисия с председател Атанас Атансов от 7 общински съветници и двама представители на администрацията, която в срок от един месец след влизане на решението в сила трябва да изготви правилник за работата и устройството на общинския фонд "Здраве".