Осъдиха община Добрич да плати обезщетение на ухапано от куче дете

Районният съд осъди община Добрич да плати обезщетение от 2500 лв. на ухапано от куче дете. Средствата ще бъдат изплатени на майката на 7-годишното момиченце заради претърпените от него неимуществени вреди.

Осъдиха община Добрич да плати обезщетение на ухапано от куче дете

Инцидентът е станал на 20 юли т.г., в междублоковото пространство на „Авиограда" в Добрич, където живеело семейството на пострадалото дете. Около 20.00 часа в деня на инцидента детето, заедно с майка си, стояло пред входа на жилищен блок. Майката се отдалечила на около 15-20 метра от входа, като в същото време наблюдавала дъщеря си. Внезапно отнякъде дошли кучета и едно от тях се хвърлило върху гърба на 7-годишното дете, съборило го на земята и го захапало за крака. Кучето било прогонено благодарение на бързата намеса на съседка на семейството, която се намирала съвсем наблизо. Вследствие на нападението детето се изплашило, цялото треперело и плачело. То имало две рани от ухапване на дясното коляно и кръвонасядания по крака. Лечението му продължило около десетина дни, като на мястото на ухапването е останал белег.

От данните по делото става ясно, че агресивното бездомно куче обитавало квартала от около година, като имало и други случаи на проявена от него агресия, особено към деца. Многократно майката на пострадалото дете и съседи се обаждали до община Добрич и подавали сигнали във връзка с бездомните кучетата в квартала, но мерки не са били взети.

Районният съд намира за неоснователно изразеното от община Добрич твърдение, че за кучето носи отговорност съседната община Добричка, тъй като последното преминавало през околовръстния път между двете общини. В тази посока липсват доказателства, отбелязва съдът. Напротив всички свидетели сочат, че въпросното куче от около година обикаляло около Авиограда.

Съдът коментира, че в случая очевидно Община Добрич чрез своите органи и служители не е изпълнила надлежно законовите си задължения за упражняване на надзор върху безстопанствените кучета и за вземане на мерки за предотвратяване на тяхно агресивно поведение спрямо хора и животни. Налице е противоправно бездействие и за причинените на детето неимуществени вреди, Общината дължи обезщетение.

Съдът намери, че поисканото обезщетение от 2500лв. е справедливо и би могло да компенсира претърпените от момичето болки и страдания. Решението на Районния съд може да бъде обжалвано в двуседмичен срок.