Бихме Русия и оставаме в играта

България показа световната си класа, побеждавайки във Варна Русия с 3:1 (25:22, 18:25, 30:28, 25:20) в Световната лига. Това е първият голям мач за волейболистите под ръководството на новия старши треньор Радостин Стойчев и първа загуба за Русия през 2011 година.

Бихме Русия и оставаме в играта
За успеха с 3:1 гейма нашите получават 3 точки, които запазват шансовете ни за класиране във финалната фаза на надпреварата. България вече има 21 точки и изпревари прекия си конкурент от група D Куба с 20 т. Всичко ще се реши утре във вторите срещи България - Русия и Италия - Куба.  За финалите в Гданск (6-10 юли) се класират първите четири, трите най-добри втори отбора от всички групи и домакина Полша.

Свидетели на триумфа във варненската зала „Конгресна" станаха президентът Георги Първанов, спортният министър Свилен Нейков и военният министър Аню Ангелов.

За първи път в историята на този спорт националният ни отбор игра с черни екипи. За сравнение Европейският и световен клубен шампион Тренто също играе в черно.

Радостин Стойчев заложи на следния състав: Андрей Жеков, Матей Казийски, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Тодор Алексиев, Цветан Соколов, Владислав Иванов - либеро.

Двубоят започна изключително равностойно, като резултатът се движеше точка за точка. Посрещачите Казийски и Алексиев се справиха с тежкия сервис на руснаците, а това даде свобода в действията на разпределителя Жеков, който буквално скри топката на съперника.

„Лъвовете" атакуваха разнообразно по цялата дължина на мрежата и поведохме с 3 точки - 12:9. Гостите се доближиха при 13:14, но нашите отново излязоха напред след атака и ас на Теодор Тодоров - 16:13. В края на гейма „трикольорите" показаха хладнокръвие и капитанът Казийски заби мощно за 25:22.

През по-голямата част от втория гейм бяхме догонващи в резултата. Звездата на Русия Максим Михайлов изпълни няколко бомбени сервиса и успя да наруши ритъма в играта ни. Гостите дръпнаха с 19:13 и без проблеми затвориха гейма с 25:18.

В началото на третата част Русия диктуваше играта, но възпитаниците на Радо Стойчев не се предадоха. След 5 поредни точки България поведе с 12:8. Радостта трая кратко, след като 218-сантиметровият Дмитри Мусерски застана на начален удар.  Гигантът разби посрещането ни, а „Сборная" изравни 12:12. Двата отбора здраво се захапаха. При 20:20 руснаците взеха 3 поредни точки - 23:20. Нашите обаче ги върнаха за 23:23. Последва нова размяна и четири геймбола за България при 25:24, 26:25, 27:26 и 28:27. Нервите на гостите не издържаха и след 38 минутна битка България спечели с 30:28.

Решителният четвърти гейм започна с превъзходство на „трикольорите" - 3:1 и 8:6. Бавно и методично, нашите увеличаваха преднината си, за да се стигне до крайния успех с 25:20 и 3:1 гейма, който ни поставя в отлична позиция за класиране на финалите на Световната лига.