Момче от Добрич се класира за финалите на националното първенство по плуване на Германия

Николай Божков заслужи правото да се състезава с най-добрите немски плувци на Дойчемастършафт през лятото в Берлин.

Момче от Добрич се класира за финалите на националното първенство по плуване на Германия



На 50-метровия басейн в Дюселдорф вчера и днес се проведе квалификация за националното първенство на Германия по плуване за деца. Огромен успех на състезанието постигна добричлията Николай Божков. При момчетата набор 2005 състезателят на TPSK 1925 - Кьолн спечели общо 7 медала - 5 златни и 2 сребърни, и се класира за  Дойчемастършафт през лятото в Берлин, покривайки нормативите. В конкуренцията на най-добрите плувци от Дюселдорф, Кьолн, Мьонхенгладбах, Мюлхайм и други той стана шампион в 5 дисциплини - 200 м. съчетано плуване, 100 м. бруст, 50 м. бруст, 4×50 м. щафета - кроул, 4×50 м. щафета - съчетано плуване. Николай Божков спечели сребърни медали на 50 м. бътерфлай и на 100 м. кроул при момчетата, родени през 2005 година.


Той е многократен медалист от състезания по плуване в България, а вече и в Германия. Преди да замине за чужбина, през това лято той спечели злато, сребро и бронз на националното първенство в Благоевград като състезател на СКПС "Добруджа" с треньор Иван Иванов.

Покорявайки от малък множество спортни върхове и събирайки богата колекция от отличия Николай Божков уверено върви по стъпките на своя баща, който е едно от най-големите имена в цялата спортна история на Добрич - хандбалистът Светослав Божков, шампион на страната, дългогодишен национал и истински лидер на терена, винаги готов на всичко, за да поведе съотборниците си към победата.

"Изключително сме доволни до този момент от постигнатото, имайки предвид че Германия е голяма и конкуренцията на ниво. Всичко завоювано до сега го дължим на треньора му от Добрич Иван Иванов. Той изгради Николай като състезател и човек!", сподели след успеха в Дюселдорф Светослав Божков.