Задържаха под стража деветима от Сирия и Иран, преминали границата край Генерал Тошево

По искане на Районната прокуратура в Генерал Тошево съдът задържа под стража 9 мигранти, преминали незаконно държавната граница на България.

Задържаха под стража деветима от Сирия и Иран, преминали границата край Генерал Тошево

Уважени са исканията на Районната прокуратура в Генерал Тошево от съда за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо деветима мигранти, преминали незаконно държавната граница на Република България. За извършеното престъпление по член 279, ал. 1 от наказателния кодекс в ареста са задържани трима сирийци и шестима иранци, сред които и две жени.  


На 7 декември 2017 г. румънските гранични власти задържат група от девет души от Сирия и Иран, които преминават незаконно държавната граница от Република България с Република Румъния в землището на с. Росица, община Генерал Тошево. Срещу тях Районната прокуратура в Генерал Тошево образува досъдебни производства за това, че в землището на с. Росица, Добричка област,  между 224 – 225 гранична пирамида те са излезли през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места.  

Част от тях са били без документи за самоличност и адресна регистрация на територията на Република България. Не са регистрирани в бежански центрове, преминали са незаконно българската граница с Турция и са заведени първоначално в София, откъдето след това са транспортирани до с. Росица.

Установен е и българският гражданин от Варна – А.П., който ги е транспортирал с микробус до землището на граничното село.

Микробусът се е движел по черен път и ги отвел непосредствено до граничната бразда, където закъсал. Групата чужди граждани били принудени да слязат и да пренощуват в полезащитен пояс, след което преминали държавната граница и се натъкнали на полицейски патрул на румънските власти.