Синтия Недялкова: Как се манипулира общественото мнение след референдума

Статия на Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ по метода на хидравличното разбиване

Синтия Недялкова: Как се манипулира общественото мнение след референдума

Как се манипулира общественото мнение!



За огромно наше съжаление, именно обществената телевизия,  БНТ, тази, която всички ние българите издържаме чрез данъците си, се оказа В РОЛЯТА НА ВОЛЕН ИЛИ НЕВОЛЕН МАНИПУЛАТОР, това не знам!

Веднага след като медиите обявиха резултатите от референдума в Добруджа, обществената телевизия намери за уместно и в новините си и в предаването „Още от деня” да омаловажи резултата като обяви на българския народ, чрез един никому неизвестен адвокат  и двама експерти, съмишленици, че ние хората от Добруджа сме „употребени” и едва ли не в пълна заблуда и в несвяст сме отишли до урните и сме гласували по този начин.

Нашето мнение, на Добруджанци, го нямаше никъде! Никой не ни потърси, попита, макар и по телефона, какво ни накара да гласуваме толкова активно и толкова категорично на референдума! Тя, Добруджа, е далеч някъде на север, далеч от столицата, далеч от „експертите”, нали?! За какво им е да знаят нашето мнение?! А факта, че в тази Добруджа, почти единствен поминък остана земеделието, което ни храни, че водата, която ползват Добруджанци е най-скъпа и е единствено тази вода, през която  Русгеоком искат да преминат със всеки един от своите предвидени 41 бр. сондажи?!

А факта, че пазейки интереса на Добруджа, ние пазим интереса на цяла България, известно защо?! Факта, че количествата газ, които така нареченият инвеститор е предвидил да добива за първите 14 години и които са единствено доказани, са не повече от 3% от годишната консумация на газ в България до момента и това означава, че никакъв фактор за диверсификация не са?! Добруджанци знаят, че пълното вече с ветрогенератори добруджанско поле, не доведе до понижаване цената на тока, а обратно, но пък доведе до понижаване качеството на уникалния чернозем, с който е характерна Добруджа. Започна да се върти и мантрата, че сме я русофили, я русофоби, и ние не знаем вече какви, а всъщност нямаме нищо общо с тази терминология  и не ни интересува! Защото започнахме борбата за Добруджа, срещу уж руска фирма Русгеоком, но тя се оказа съвсем  българска, на Сашо Дончев, брат му и сина му?

И така БНТ си покани експерти, които изобщо не бяха наясно със ситуацията, защото иначе уважаваният от мен професор Тасев, обясняваше, че предстои ОВОС, а той всъщност е отдавна написан и дори надълго и на широко обсъждан цял месец от хората в Добруджа! Другият пък специалист Начев, говореше, че „става въпрос за конвенционален природен газ, който се намира между прослойки на Добруджанския въглищен басейн”, за което вероятно и  специалистите на Русгеоком биха изтръпнали, защото в процеса на обществените обсъждания на този доклад те се кълняха, че находището им няма нищо общо с  добруджанският въглищен басейн!

Но и двамата експерти градиха тезите си предимно върху „излишните страхове на Добруджанци от шистов газ”! Никой не разбра и не се опита да разбере дори, че страховете ни са предимно за водата, през която искат да прекарат 41 сондажа, а единият от само двата проучвателни, които са прокарали до момента е дефектирал и се е наложило да излеят 5 тона киселина, за да поправят грешката си и други поразии, които са правили по време на проучвателните сондажи и местните хора са виждали всичко това?! Например как отработената замърсена с всякакви химикали вода се излива в поясите, вместо в пречиствателни станции и по тази причина сега никой не вярва на декларациите на Русгеоком, че ще спазват всякакви екологични норми?! А колкото до фракинга, което хората нарицателно наричат шистов газ, о да,  Русгвоком са си  оставили широко отворена врата и за фракинг, което не отрекоха, но споменават някак съществуващия мораториум? Може би се надяват, че за 35 години той ще падне и те ще започнат да използват фракинг технологията, за да използват и второто си геоложко откритие на 5610 м. дълбочина? Всъщност не е ясно и каква точно технология ще използват при вадене на газ от пясъчници, което ще правят и което според доста експерти всъщност не е чисто конвенционален метод?!

Адвокатът, пък, който гордо обяви по новините на БНТ, че никак, ама никак не сме в час, ни съобщи, че „ОВОЗ се издава от МОСВ” и сега ние като неспециалисти, но препатили искаме да му кажем, че  не се казва ОВОЗ, а  е ОВОС и не се издава, а се пише и не от МОСВ, а от фирмата, желаеща да получи концесия! До тук три факта показващи непознаване на материята от този адвокат, както и непознаване на действителността! Тогава как БНТ реши, че именно той беше най-подходящият юрист, който да се изкаже от позицията на последна инстанция?! Дали не беше най-удобният?

Това и ред други неща казани по БНТ, се опитват да омаловажат труда на цяла североизточна България, защото много хора и не само от Генерал Тошево се заинтересуваха и присъстваха на обществените обсъждания, където лъсна цялата истина за инвеститора Русгеоком  и неговите намерения!  Само, ако БНТ бяха си направили труда да проследят цялата активност на населението през месеците Октомври и Ноември, както направиха от множество медии, включително и частните БТВ и НОВА, а и БНР, нямаше да изпаднат в жалката позиция на глашатаи на манипулативни мнения, кои направени от незнание, кои целенасочено?! Щяха да разберат всичко това, което описваме тук и още много други истини, които ние участвалите в обществените обсъждания разбрахме, но не можем всичко да  обясним в една статия!!!  

Синтия Недялкова
Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ,
събрала и обобщила мнения на мнозина добруджанци, отдали месеци от личната си енергия и време за установяване на истината за така нареченото инвестиционно намерение на Русгеоком