От години рибарите в Балчик чакат регламентиран пазар за стоката си

Рибарите в Балчик продължават да настояват за изграждане на регламентиран пазар за стоката си. Преди 2 години по Оперативна програма „Рибарство” бе изградено селище за съхранение на принадлежностите им, но търговски помещения за продажба на морските дарове и до днес няма.

От години рибарите в Балчик чакат регламентиран пазар за стоката си

От приемането на новото законодателство, което регламентира продажбата на прясна риба и рибни продукти, лодкарите в Балчик чакат изграждането на пазар. За 34 собственици на риболовни съдове това е основно препитание в Белия град. Голяма част от тях и наемат работна ръка. Рибарите заявяват, че ще си плащат наема на помещенията, оборудвани, според изискванията на агенцията по храните. Те самите нямат интерес да продават рибата на открито, но и нямат алтернатива. Настояват общината да изгради пазар. Всъщност средства за това вече са били отпуснати веднъж от държавата.



Бенефициент по неосъществения проект е държавното предприятие „Рибни ресурси”. Николай Ангелов заяви, че екипът му продължава да работи за изграждането на такъв пазар, при това на мястото, където хората вече са свикнали да пазаруват прясна риба, макар и в противоречие със закона за храните.