Близо 9 млн. туристи са посетили България през 2017г.

България бележи ръст от 7,3% в броя на чуждестранните туристи от януари до ноември 2017 г. спрямо същия период година по-рано, сочат данните на НСИ.

Близо 9 млн. туристи са посетили България през 2017г.

За 11-е месеца на годината страната ни е посрещнала 8,4 млн. чуждестранни гости.


"Данните са изключително добри", отбеляза в коментар министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на оглавяваното от нея ведомство.

Тя посочи, че ако този ръст се запази, имаме реален шанс да надхвърлим 9 млн. туристи на годишна база. "Това би било рекорд и ще работим усилено, за да го постигнем“, каза още Ангелкова.

Според нея отчетените данни дават възможност и амбиция страната да се стреми през 2018 г. да привлече 10 млн. чуждестранни туристи, пише Investor.bg.

Над 6,3 млрд. лв. са приходите от международен туризъм за 10-е месеца на тази година, сочат данните на БНБ. За периода януари - октомври 2017 г. се отчита ръст от 9,2% спрямо същите месеци година по-рано.

За месец октомври тази година постъпленията от международен туризъм и пътувания възлизат на близо 394 млн. лв. Нарастването спрямо месец октомври предходната година е 6,6 на сто, посочват още от Министерството на туризма.