Социалните мрежи в Германия ще имат 24 часа да премахват онлайн реч на омразата

Германия започна новата година с влизането в сила на строг закон против речта на омразата, съобщава BBC. Законът дава само 24 часа срок на социалните мрежи да премахват реч на омразата, фалшиви новини и друго нелегално съдържание след получаването на сигнала за тяхното наличие.

Социалните мрежи в Германия ще имат 24 часа да премахват онлайн реч на омразата

Новата мярка засяга всички социални мрежи, форуми и сайтове, които имат над 2 млн. потребители. Когато тези сайтове получат сигнал за некоректно или незаконно съдържание, те ще имат 24 часа, за да го проверят и да го премахнат.



Законът реално е в сила от октомври 2017 г., но социалните мрежи имаха гратисен период до края на годината, за да се подготвят. Потребителите ще могат да подават сигнали за наличието на реч на омразата в сайтове, както и за страници и социални мрежи, които не са премахнали съдържанието в дадения срок на онлайн формуляр на сайта на Министерството на правосъдието на Германия.

Изисква се от социалните мрежи да изградят вътрешна структура за обработката на жалбите, за да се случва всичко максимално бързо. Законът дава изключения и срок до 1 седмица за "сложни случаи". При неизпълнение на тези задължения, социалните мрежи могат да бъдат глобени с до 50 млн. евро за всяко нарушение.

Източник: Радио1